Motivatie alleen volstaat niet

Met de wedstrijd van de Rode Duivels in Frankrijk in het vooruitzicht, kan er weer heel wat geschreven worden over de positie en de selectiepolitiek van bondscoach Georges Leekens. Het geleverde spel van onze nationale elf en het star vasthouden aan een speler als Daniël Van Buyten roept steeds weer vraagtekens op.

Het moet gezegd zijn: de sfeer rond de Rode Duivels is sinds het aanstellen van Georges Leekens enorm positief. Leekens kreeg de Belgische supporters zelfs zo ver dat de EK-kwalificatie tot de laatste speeldag haalbaar leek. Daarin gesteund door spelers, voetbalkenners en de pers leek het alsof de Rode Duivels terug vertrokken waren om zich te kwalificeren voor groot tornooi na tornooi. Mensen die ietwat kritischer tegenover de prestaties van de Rode Duivels stonden, werden afgedaan als pessimisten tot zelfs landverraders. Nochtans valt er heel wat op het spel van onze nationale ploeg aan te merken. En dat te beginnen met de (keuzes van de) bondscoach.

Meest getalenteerde generatie Belgen aller tijden
Leekens heeft op dit moment de keuze uit een weelde aan spelers die bulken van het talent. Belgen die bij Europese (sub)toppers spelen zijn op dit moment alomtegenwoordig. Volgens kenners is dit de beste Belgische generatie die een bondscoach ooit tot zijner beschikking heeft gehad. Nochtans maakt hij hier niet volop gebruik van. Leekens houdt namelijk liever vast aan enkele favorietjes die steeds maar weer de voorkeur krijgen op andere, meer talentvolle spelers. Het is zeker zo dat een ploeg niet uit elf vedetten kan bestaan en daarom roept Leekens nog steeds oude rotten als Timmy Simons op. Een elftal heeft waterdragers nodig en Simons is perfect in te passen in die rol. Hij brengt rust waar nodig en laat andere spelers voetballen. Tot daar kan Leekens niets verweten worden, tenzij het feit dat hierdoor de evolutie van Defour, de natuurlijke opvolger van Simons, geblokkeerd wordt. Waar wel met gefronste wenkbrauwen naar gekeken kan worden, is het star vasthouden aan spelers zoals Van Buyten, Ciman en andere Benteke’s van deze wereld.

Von Blunder
Na de nationale duo’s Piqué-Ramos en Terry-Ferdinand heeft België met het duo Kompany-Vermaelen mogelijk het beste verdedigende duo van de wereld. Toch verkiest Leekens steeds Van Buyten op de centrale positie achterin. Spelers als Vermaelen, Lombaerts, Vertonghen of Alderweireld moeten daardoor steevast uitwijken naar een positie op de flanken. Volgens Leekens verdient Van Buyten het om in de basis te staan door zijn ervaring. Ervaring primeert op leeftijd, aldus Leekens. Dat Van Buyten ervaring heeft, valt niet te ontkennen, maar het valt te bekijken wat hij met die ervaring doet. Elke Belgische voetbalsupporter kan zich zo drie tot vijf blunders van Van Buyten voor de geest halen zonder hard na te denken. Blunders bij de nationale ploeg! Zijn blunders bij Bayern München worden dan nog niet eens vermeld. Van Buyten had bijvoorbeeld een groot aandeel in de Champions League winst van Internazionale in 2010. Dat Van Buyten niet afgemaakt werd in de pers na alweer een belabberde prestatie tegen Roemenië heeft hij vooral te danken aan enerzijds zijn doelpunt op corner en anderzijds de gestopte strafschop door Gillet. De doelpunten van Van Buyten maskeren wel eens vaker een mindere prestatie van onze huidige topschutter. Maar je topschutter zet je toch niet op de bank?

Goed voetbal?
Tot daar het probleem Van Buyten. Erger is het gesteld met het geleverde spel onder Leekens. Hoewel hij beschikking heeft over een resem aan supertalentvolle spelers, is het spel van de Belgen driekwart van de tijd matig tot zwak. Het lijkt alsof Leekens er geen systeem in krijgt, of toch zeker geen (mooi) aanvallend voetbal. Waar de Belgen sterk in zijn – hoe kan het ook anders met Leekens – zijn stilstaande fases. Enkel in aanvallend opzicht welteverstaan. Maar het veldspel is veelal een chaotisch samenspel tussen een viertal zeer aanvallend ingestelde spelers die elkaar meer voor de voeten lopen dan vloeiende acties opzetten. Een trainer die zo een spelersgroep voor de voeten geworpen krijgt, moet hier absoluut veel meer moeten kunnen uithalen. De uitslagen doen op papier nog vaak vermoeden dat het wel snor zit met de nationale elf, in de praktijk lijkt het vaak nergens op. En dat is verdomd jammer als je ziet welke ‘sterren’ wij als kleine Belgen kunnen opvoeren.

100% motivatie
Waar Leekens wel in slaagt, is het motiveren van spelers, en vooral supporters. Zelden heeft ons land zo geleefd naar een reeds hopeloos verloren uitgangspositie in de uitmatch in Duitsland. Het was meer dan 100 jaar geleden dat onze Duivels nog wisten te winnen bij onze Duitse buren en toch geloofde een ongeziene menigte nog in een positieve afloop. Duitsland was immers al een poos groepswinnaar en zou zich wel eens kunnen inhouden. Dat gekoppeld aan de zegedrang van de Belgen zou wel eens voor een stunt van formaat kunnen zorgen. Niet dus. Het spel van de Belgen was immers in het zelfde bedje ziek als de negen voorafgaande wedstrijden. Chaotisch samenspel in combinatie met defensieve blunders.

Levert Leekens goed werk?
De Belgische Voetbalbond gaf Leekens tijdens de vorige campagne het volste vertrouwen door hem na de zeges in Oostenrijk en thuis tegen Azerbeidzjan te belonen met een nieuw contract. Dat zou hem tot aan het WK van 2014 binden aan de nationale ploeg. Leekens had immers goed werk geleverd de voorgaande wedstrijden en dit zou zowel de bondscoach als de spelersgroep een mentale boost moeten geven voor de cruciale match tegen Turkije.
Was het wel zo slim van de Bond om Leekens al een contract te laten tekenen tot 2014? Werd er niet beter de uiteindelijke afloop van de campagne afgewacht om dan een evaluatie te maken van de resultaten? Ondanks dat de spelersgroep zeer positief staat tegenover hun coach, blijft het spel immers te min voor de kwaliteiten van de groep. Het is dan ook de vraag of we met Leekens als bondscoach het WK van 2014, toch een must voor deze jonge, talentvolle groep, gaan halen. Als de voorbije campagne een waardemeter is voor wat we mogen verwachten, moeten we ook vrezen voor de volgende campagne. En dat zou zonde zijn, doodzonde.

Advertenties
Motivatie alleen volstaat niet

Een gedachte over “Motivatie alleen volstaat niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s