Leekens begrijpt de dingen niet zo goed

Daags na mijn relaas over het falen van Leekens als bondscoach van de Rode Duivels, lees ik het volgende bericht op Sporza: “België staat weer op voetbalkaart” 

Daar heb ik toch enkele bedenkingen bij:
1. Vijf overwinningen, vijf gelijkspelen en één nederlaag in 2011. Vijf gelijkspelen tegen respectievelijk de voetbalgrootheid Finland, het fenomenale Azerbeidzjan, het magistrale Slovenië en dan nog Turkije en Frankrijk.
Een gelijkspel in Parijs is nooit slecht te noemen, maar de manier waarop dat gelijkspel behaald werd daar kan absoluut niet fier over gedaan worden. Dat we thuis gelijkspelen tegen een land dat vaak op een groot tornooi te vinden is, is op zich geen slechte zaak. Het is echter wel zo dat Turkije kwalitatief op bijna elke positie moet onderdoen voor onze Duivels. Maar, Turkije vormt wel 1 goed tactisch geheel, iets wat bij onze nationale elf ontbreekt.

2. Er worden nog steeds dezelfde fouten gemaakt als onder Vandereycken, alleen kunnen de Duivels dat individueel vaak opvangen door hun talent. Maar als ploeg is België nog steeds in het zelfde bedje ziek. Er zit amper lijn in het spel, er wordt te veel gerekend op klasseflitsen van enkelingen en er wordt vooral geteerd op de klasse van onze meest talentvolle spelers. Tactisch spelen de Duivels nog steeds op dezelfde zwakke manier die ook Vandereycken hanteerde. Ik moet trouwens nog steeds de eerste match van de Rode Duivels zien waarin zij een tegenstander driekwart van de wedstrijd wegdrukken tegen het eigen doel. De wedstrijd in Oostenrijk kwam het dichtste in de buurt denk ik, maar dat hadden ze mede ook te danken aan de bijzonder zwakke tegenstander.

3. “We spelen volwassener”. Weinig volwassenheid te merken in de matchen tegen Turkije, Azerbeidzjan, Finland en Roemenië waar we last-minute een zekere zege (bijna) uit handen gaven. De gemiste penalty tegen Turkije, de enige kans van Azerbeidzjan, de gelijkmaker in de 93ste minuut van Porokara en de, gelukkig voor Van Buyten gestopte, penalty tegen Roemenië… Slechts 4 feiten die er op wijzen dat wij Belgen nog helemaal niet volwassen voetballen. Meer nog, het zijn steeds dezelfde fouten en blunders die ons de das omdoen. En dan praten we hier enkel over 2011. 2010 was op dat vlak nog een gradatie erger…

Dan vraag ik mij af: gelooft Leekens nu zelf wat hij allemaal verkondigt?
Zo ja: dan kent de heer Leekens jammer genoeg bitter weinig van voetbal en geeft de Bond geld uit aan een amateur.
Zo nee: dan is Leekens nog steeds goed in wat hij het beste kan, namelijk het motiveren van spelers, maar vooral supporters. Want Leekens weet ook dat het net die supporters zijn die hem kraken of maken. Op dit moment is het nog de 2de optie, maar laten we met z’n allen hopen dat de ogen van menig Belg snel opengaan, of het WK2014 vliegt zo aan ons voorbij!

Advertenties
Leekens begrijpt de dingen niet zo goed

Een gedachte over “Leekens begrijpt de dingen niet zo goed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s