Studenten aller landen, verenigt u!

Donderdag is het weer zo ver. Dan kunnen de woelwaters onder de studenten zich andermaal uitleven tijdens de tweejaarlijkse populaire NSV-betoging en de alom bekende tegenbetoging van de linkse groeperingen ALS en COMAC. Dit jaar lijkt de tegenbetoging niet om inhoud te draaien, maar gewoon een reden om weer maar eens de boel op stelten te zetten. NSV betoogt namelijk tegen de neoliberale ingesteldheid van de Europese Unie. Wat kunnen linkse groeperingen daar op tegen hebben?

Laten we even terug gaan in de tijd. Nog geen twee jaar geleden werd namelijk gestemd over de al dan niet erkenning van het NSV als studentengroepering in Leuven. Een algemene erkenning door LOKO, het overkoepelende kringorgaan van Leuven, zou hen immers subsidies verschaffen, alsook het gebruik mogelijk maken van de gebouwen van de KUL en de Leuvense Hogescholen. In de Algemene Vergadering van LOKO werd hierover gestemd door alle kringen uit Leuven. Voordien was er al massaal actie gevoerd, door onder andere de linkse groeperingen, tegen de erkenning van het NSV in Leuven. NSV moest namelijk een charter ondertekenen dat hen aan enkele mensenrechtelijke regels bond. Zo hoorde ik iemand van COMAC verkondingen dat het toch niet normaal was dat het NSV in hun statuten had opgenomen dat enkel een huwelijk tussen een man en een vrouw als natuurlijk wordt aanzien. Wat dan gezegd over de Katholieke Kerk?
Het NSV werd erkend in Leuven en krijgt aldus subsidies toegestopt, zoals ook alle andere erkende kringen in de studentenstad.

Betogen op zich heeft iets middeleeuws, maar is vaak een efficiënte manier om iets duidelijk te maken aan de wereld. Of in dit geval aan Vlaanderen of België. Wanneer het NSV hun betogingen aankondigt, zit daar meestal een duidelijke boodschap achter, de ene keer al wat subtieler dan de andere. Ditmaal is de boodschap niet mis te verstaan: de ondemocratisch samengestelde Europese Commissie neemt maatregelen waar de lidstaten niet beter van worden. Bovendien dreigt voor steeds meer lidstaten het bankroet, ondanks verschillende reddingsplannen.
Het is goed dat er een groep van mensen zich toch eens laat horen tegen de Europese Unie. Jarenlang hebben de lidstaten en haar burgers slaafs gevolgd wat door Europa werd en wordt opgelegd. Het resultaat: het samenhorigheidsgevoel of de financiële meerwaarde waar de EU ooit voor stond, is verder dan ooit van ons verwijderd.

ALS en COMAC van hun kant zien geen graten in de betoging van het NSV en hebben besloten – ook naar tweejaarlijkse traditie – een tegenbetoging te organiseren. Voor de EU dan? Voor de banken? Voor het kapitalistisch en neoliberaal systeem van de EU? Of gewoon tegen het NSV? Betogen is één, maar betogen om te betogen…

Daarom: Studenten aller lande, verenigt u! Een eenzijdig antwoord van de (studerende) jeugd aan de EU zou zoveel meer weerklank vinden dan alweer een welles-nietes spelletje dat meer garantie biedt op een veldslag, dan een oplossing.

Advertenties
Studenten aller landen, verenigt u!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s